De la idea recurrent a la mania i la obsessió

xcaillou-964.jpg.pagespeed.ic.Uahs5Obphi

“L’home que té la mateixa visió sobre el món als cinquanta anys que als vint,

ha desaprofitat trenta anys de la seva vida”.  Muhammad Ali

Les obsessions son pensaments recurrents, intrusos, repetitius que ens pertorben i sovint els tenim durant molt temps malgrat intentem que desapareguin o no pensar-hi. Son aquells pensaments que no volem tenir per diferents motius: són negatius, no serveixen per res, no són veritat i no podem evitar tenir-los i quan això passa ens alteren i no ens podem concentrar a pensar altre cosa.

Els pensaments recurrents poden ser font de problemes d’ansietat, patiment, incapacitat... Els pensaments obsessius també poden aparèixer quan hem de prendre una decisió i no sabem que escollir dins de diferents possibilitats. Li donem voltes al tema durant dies o mesos i caiem a la trampa de la obsessió immobilitzadora  sense saber que no decidir ja es decidir. Pensar que no volem pensar en alguna cosa ja es centrar en això la nostra atenció, i apareix la frustració de voler borrar un pensament i obtenir l’efecte contrari, fer-lo més fort, més present i més recurrent.

Aquests pensaments  són un símptoma i el que cal fer és descobrir d’on sorgeixen i per que es mantenen, que hi ha darrera d’ells. Per fer-ho hi ha diferents mètodes que ens poden ajudar com:

-       Desvinculació de pensaments. Sabent que un no decideix que arriba o no al seu cap però que es pot seleccionar allò que t’interessa i et vols quedar i el que no eliminar-ho (amb concentració, atenció i autocontrol utilitzant la meditació, el mindfulness,...) per guanyar autocontrol sobre els teus propis pensaments i aprendràs a focalitzar la teva atenció en altres àrees quan apareguin els pensaments recurrents

-       Fer exercici físic per disminuir l’estrès i ajudar a controlar els pensaments recurrents

-       Dedicació diària a pensar sobre el pensament pertorbador acotant lloc i temps de dedicació, es una manera de crear de manera automàtica un senyal de stop o detenció del pensament no desitjat

-       Evitar parlar contínuament dels pensaments recurrents

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IDEES 2.jpg

“La por es el preu que paguen els valents per disfrutar de vides que fan història”

Robin Sharma