top of page

De la idea recurrent a la mania i la obsessió

Les obsessions son pensaments recurrents, intrusos, repetitius que ens pertorben i sovint els tenim durant molt temps malgrat intentem que desapareguin o no pensar-hi. Son aquells pensaments que no volem tenir per diferents motius: són negatius, no serveixen per res, no són veritat i no podem evitar tenir-los i quan això passa ens alteren i no ens podem concentrar a pensar altre cosa. 

Els pensaments recurrents poden ser font de problemes d’ansietat, patiment, incapacitat... Els pensaments obsessius també poden aparèixer quan hem de prendre una decisió i no sabem que escollir dins de diferents possibilitats. Li donem voltes al tema durant dies o mesos i caiem a la trampa de la obsessió immobilitzadora  sense saber que no decidir ja es decidir. Pensar que no volem pensar en alguna cosa ja es centrar en això la nostra atenció, i apareix la frustració de voler borrar un pensament i obtenir l’efecte contrari, fer-lo més fort, més present i més recurrent.

Aquests pensaments  són un símptoma i el que cal fer és descobrir d’on sorgeixen i per que es mantenen, que hi ha darrera d’ells. Per fer-ho hi ha diferents mètodes que ens poden ajudar com:

-       Desvinculació de pensaments. Sabent que un no decideix que arriba o no al seu cap però que es pot seleccionar allò que t’interessa i et vols quedar i el que no eliminar-ho (amb concentració, atenció i autocontrol utilitzant la meditació, el mindfulness,...) per guanyar autocontrol sobre els teus propis pensaments i aprendràs a focalitzar la teva atenció en altres àrees quan apareguin els pensaments recurrents

-       Fer exercici físic per disminuir l’estrès i ajudar a controlar els pensaments recurrents

-    Dedicació diària a pensar sobre el pensament pertorbador acotant lloc i temps de dedicació, es una manera de crear de manera automàtica un senyal de stop o detenció del pensament no desitjat

-       Evitar parlar contínuament dels pensaments recurrents

“La por es el preu que paguen els valents per disfrutar de vides que fan història”

Robin Sharma

IDEES 2.jpg.webp
bottom of page