Pèrdues i dol
El dol es tracta d’un procés psicològic natural que es produeix després d’una pèrdua, absència, mort o abandonament i cada persona ho percep d’una manera diferent.
Aquest dol es pot experimentar no només per la mort sinó cada cop que tenim una experiència d’interrupció definitiva d’alguna cosa, de pèrdua, de distància...
L’experiència emocional d’enfrentar-se a la pèrdua és el que s’anomena elaboració del dol que ens porta a la necessitat d’adaptació a una nova situació. Es poden patir diferents símptomes emocionals i físics com: ansietat, por, culpa, confussió, negació, depressió, tristesa, shock emocional...
El dol és una ferida i necessita temps de cicatrització però si no es superen les diferents etapes (negació, ràbia, pacte, por i acceptació) i es queda encallat en algun pas, llavors es pot convertir en un dol patològic que cal tractar amb teràpia psicològica.
Des de la teràpia psicològica es fa un recolzament i acompanyament en processos de dol o malalties, divorci o separacions de manera que s’intenta accelerar i tancar quan abans cada una de les fases que comporta la pèrdua.